Logo van Rode Laarzen

<< terug

Netflix quick fix?

Op BreeBronne in Noord-Limburg moeten we het nog steeds stellen met een ADSL internetverbinding. De inbeltoon horen we gelukkig niet meer maar verder lijkt de verbinding nog sterk op die van lang vervlogen tijden. Met ruim 500 gebruikers tegelijkertijd raken we vooral in de weekenden wel eens in de problemen.

Een oplossing leek even dichtbij: glasvezelbedrijven besloten enkele jaren geleden om dorp voor dorp aan te sluiten op een supersonische glasvezelverbinding. Kastje van Ziggo erbij en hoppakee, de ADSL verbinding kennen we straks alleen nog van de verhalen waar op verjaardagen smakelijk om gelachen wordt.

Maar helaas, glasvezel wordt in het buitengebied, waar BreeBronne ook in ligt, niet aangelegd. Dat is te duur; er moeten in verhouding tot het aantal abonnementen dat afgesloten wordt, te veel meters aangelegd worden. Om die reden is BreeBronne enkele weken geleden zelf gestart met het aanleggen van glasvezel. Zo’n drie kilometer kabel wordt vanaf het dorp ingegraven en op het terrein wordt de aansluiting gemaakt. De gemeente werkt goed mee; zij hebben een vergunning afgegeven waarmee we het ingraven van de kabels in eigen beheer kunnen doen. Het kost een paar stuivers maar het de enige manier om een stabiel en snel internet te krijgen, dat nu maar vooral ook voor de toekomst echt onmisbaar is.

Nog een herkenbaar probleem: uw aanbieder van televisie is zo wispelturig is als een kolibrie in een bloemenperk. Heb je net alles weer up to date, verandert een zender van analoge naar digitale ontvangst. Of de frequenties worden opnieuw ingedeeld. En heb je net alles weer netjes staan, freaken de gasten omdat ze hun favoriete kanaal niet meer kunnen vinden.

In Maasbree zijn we straks weer helemaal up to date. Dan is het daarna vast weer tijd om naar de televisieontvangst te kijken… Of… voor ieder chalet een Netflix abonnement..?

Dat zou dat niet gek zijn! Cai-televisie eruit en Netflix erin. Aangezien Netflix snel terrein wint, vooral onder de jeugd, lijkt dit geen science fiction meer. Volgens een onderzoek van PwC is de snelheid waarmee video-on-demand de markt binnendringt, vergelijkbaar met die van mobiele telefonie.

Ik behoor dan wel niet meer tot de jeugd maar als ik straks via glasvezel televisie kan kijken komt er vast een Netflix abonnement!